-
V olomouckém Fox clubu se vzpomínalo s písničkami Wabiho Daňka
13.12.2018
Před rokem po těžké nemoci odešel Stanislav Wabi Daněk, nejvýraznější postava nové vlny trampské písně 70. a 80. let (již) minulého století, jehož písničky jako například Rosa na kolejích nebo Hudsonské šífy zlidověly. V potemnělém pozdně podzimním večeru jsme si ve Fox clubu připomněli Wabiho nejen Listopadové písně jen tak syrově na kytary a ukulele bez dalších efektů. Nabídli jsme k tomu útulné prostředí a dobré víno za dobrou cenu.
Patnáct písniček zahráli a zazpívali Hynek Pečinka (kytara, zpěv), Kryštof Richter (kytara, harmonika, zpěv) a Ludmila Liberdová (ukulele, perkuse, zpěv). Přidali i zajímavosti z Wabiho života a jeho písňové i básnické tvorby. Na několik fotek z večera se můžete podívat sem.
-
Zámek v Hoštálkovech má díky Společenství severských pánů novou atrakci
10.12.2018
BRUNTÁLSKÝ DENÍK - Malíř Leonardo da Vinci je nejen autor nejslavnějšího obrazu všech dob, Mony Lisy, ale také vynálezce a konstruktér. Díky partě nadšenců jeho nápady ožily na zámku v Hoštálkovech. Na Krnovsku už dvě desetiletí působí skupina, která si říká Společenství severských pánů. Na počátku byl zájem o šerm, který přešel od soubojů a turnajů přes výrobu mečů, palných zbraní, brnění, luků a kostýmů až po objevování středověkého způsobu života jako celku. Odtud byl už jen krůček k oboru experimentální archeologie, která se snaží zopakovat metody dávných řemeslníků. Více...
-
Víte čím a jak správně v zimě přikrmovat ptáky?
10.12.2018
Zima je opět tady a tak je nejvyšší čas připravit krmítko pro drobné pěvce, kteří u nás zůstávají přes zimu. Pozorování a přikrmování ptáků se věnuje stále více lidí, ale ne každý ví, co mají ptáci v zimě nejraději a co v žádném případě do krmítka nepatří. Podle odborníků z Moravského ornitologického spolku můžete na krmítku pozorovat až 30 druhů ptáků.
U zimního přikrmování ptáků je důležité, aby mělo krmítko dostatečně velkou stříšku, aby do něj nepršelo a připravená potrava nevlhla a neplesnivěla. Krmítko se musí pravidelně čistit od zbytků potravy. Občas je dobré jej vydezinfikovat například octem. Více...
.
.
.