V sobotu 6. června 2020 proběhl už posedmé Den pro přírodu

Členové a příznivci spolku Přátelé přírody, z. s. oslavili svůj svátek akcemi na různých místech Česka, ale v myšlenkách všichni spolu

Xspolecna Pokud jste se chtěli o první červnové sobotě přidat ke Dni pro přírodu, mohli jste si vybrat hned z několika akcí, které se konaly ve stejném termínu na různých místech v Česku. Tento svůj svátek neslaví členové a příznivci celostátního spolku Přátelé přírody na jednom místě, ale v lokalitách, kde působí jeho místní skupiny. Ty vždy v sobotu nejbližší 5. červnu, na který připadá Světový den životního prostředí, podnikají pod společným logem "Den pro přírodu" akce mající za cíl ukázat zájemcům o aktivní strávení volného času přírodu jako místo, kde lze dělat a zažít spoustu zajímavého. 

A nemusí to být zrovna nějak složité, aby z toho byl úspěšný den, který vám zvedne náladu. Tak se 6. června 2020 na Českolipsku po výletě kolem rybníků a skal opékaly špekáčky, na Jablonecku se vypravili na naučnou stezku prarodiče s vnoučaty a na Olomoucku proběhl společný výlet pěších turistů a cyklistů podél bývalé Jantarové stezky. Z ohlasů je zřejmé, že si to všichni moc užili a Den pro přírodu strávili tím, co rádi dělají a co si sami vymysleli.

Nic složitého, že? V jednoduchosti je krása, jak říká klasik. Na objevování světa za městem s Přáteli přírody nepotřebujete žádné speciální ani nákladné vybavení, a ani velké peníze. Většinou stačí zabalit svačinu, skočit do bot a přijít na sraz.

Pokud vám to nevyšlo nyní, nemusíte čekat na příští rok. Skupiny spolku Přátelé přírody jsou stále otevřené novým členům i zájemcům o nárazovou činnost. Stačí se nakontaktovat na skupinu podle místa vašeho bydliště a přijít na některou z akcí.

Liberečtí Přátelé přírody slavili výletem na Stezku hastrmanů s vůní ohně a špekáčků

49994a16-26ba-4cb1-87b6-69a3425ae500 Náš Den pro přírodu začal na vlakovém nádraží v Brništi, kam nás 12 přijelo z Liberce a pět z Mimoně. V plánu bylo projít se naučnou Stezkou hastrmanů tematicky zasazenou do zdejší krajiny s rybníky a skalami. Brniště je velice pěkná obec a hlavně krásně udržovaná. Její jméno je odvozeno od názvu brn, což znamená ve staročeštině mokřad nebo bahnisko. Hledat ji musíte mezi Libercem a Českou Lípou.

Stezka hastrmanů vede šestikilometrovým okruhem podél Brnišťského rybníka a rybníka Vratislav. Po trase je několik hezky upravených zastavení s lavičkami, naučnými tabulemi o vodní říši a dřevěnými sochami hastrmanů. Stezku jsme si ještě prodloužili o skalní okruh s vytesanými reliéfy.

Na konci cesty nás již čekalo posezení u ohně a opečených buřtíků, které zatím připravil Jirka. Po společném potlachu jsme se vydali k vlaku, kde jsme se rozloučili a odjeli domů, buď do Liberce, nebo do Mimoně. Počasí bylo celkem příznivé – za celý den spadlo jen pár kapek.

Hana J. Hovorková, Přátelé přírody, z. s. - skupina Liberec

Den pro přírodu na Jablonecku: Pátý společný výlet prarodičů s vnoučaty

Přátelé přírody Jablonec nad Nisou už popáté zasvětili Den pro přírodu společnému výletu prarodičů s vnoučaty. Cíl máme stále stejný: strávit příjemný den společným putováním, při kterém se děti něco dovědí o přírodě, kterou mají jejich babičky a dědové tak rádi. Prarodiče se při tom zcela jistě dovědí něco o svých vnoučatech. Letos jsme zvolili trasu nedaleko Jablonce. Vlastním autobusem jsme se nechali dovézt do Harcova, odtud vystoupali na Harcovský hřeben a zpět do Jablonce se vrátili po turistických nebo neznačených cestách. Nejkratší trasa měřila sedm, nejdelší asi 12 km.

Po vypsání programu výletu se přihlásilo celkem 40 zájemců, z toho přesně polovinu tvořily děti. Na akci tohoto typu u nás doposud absolutně rekordní počet! Navíc děti různých věkových kategorií (nejmladšímu bylo dva a půl, o nejstarším účastníkovi taktně pomlčíme). Byla to opravdu výzva pro pořadatelky Světlanu a Sylvu.

Protože jsme zvolili trasu po Lesní naučné stezce, kterou vybudovala Společnost přátel přírody „Čmelák“, měli jsme úlohu značně ulehčenou. Celkem 10 panelů podél cesty z Harcova na hřeben splnilo nejen naučně vzdělávací funkci, ale poskytlo také zajímavé hravé úkoly pro děti. Pro ty nejstarší jsme pak měli připravené pracovní listy. Ale i velcí školáci si s malými rádi zasoutěžili, postavili domečky pro lesní skřítky, zahráli si hru Na hajné a pytláky a Na veverky.

Jestli tyhle hry neznáte, měli byste příště jít s námi! A vezměte s sebou vnoučata! Společně stráveného dne určitě nikdo nelitoval, ani když počasí nebylo ideální.

Sylvie Staňková, Přátelé přírody Jablonec nad Nisou, z. s.

Olomoucký retro výlet vedl za vodníkem na Bystřičku

Img_1249

Výletem pro pěší i cyklisty „Za vodníkem na Bystřičku“ přispěla ke Dni pro přírodu olomoucká skupina našeho spolku, Malá liška. Akce byla součástí takzvaného retro cyklu, v rámci kterého si Olomoučtí letos připomínají desáté výročí svého založení a jdou po stopách úspěšných akcí z dřívějška.

Sobotní výlet do údolí řeky Bystřice, kterým ve středověku vedla Jantarová stezka od Baltu až do Byzance, navázal na úspěšnou akci z roku 2011. Tehdy byli na trase jen pěší turisté, ale v roce 2016 zkusili Lišáci kombinovaný výlet pro pěší i cyklisty a tahle verze proběhla i nyní, 6. června 2020, k plné spokojenosti všech 30 účastníků. Turisté vyrazili vlakem do Domašova nad Bystřicí, odkud ušli 15 kilometrů do Hrubé Vody podél řeky Bystřice razící si cestu skalnatým údolím. Cyklisté jeli po vlastních už z Olomouce přes pramen Těšíkovské kyselky a v Jívové sjeli do kaňonu Bystřice, kterým předjeli pěšáky, takže se obě skupiny podle plánu potkaly v cíli a společně připily na zdar Dne pro přírodu. Cyklisté pak ještě pokračovali dále do Olomouce, takže na konci trasy měli v nohách přes 60 kilometrů.

Na rozdíl od severních Čech na Olomoucku počasí přálo, a tak zmoknul jen ten, kdo při brodění s kolem spadl do řeky.

Hynek Pečinka, Přátelé přírody, z. s. - skupina Malá liška

Jak jsme slavili Den pro přírodu - 6. června 2020 na různých místech Česka

Fotky 1 - 8: Den pro přírodu oslavili liberečtí členové našeho spolku výletem na Stezku hastrmanů u Brniště na Českolipsku, který zakončili opékáním špekáčků. Fotky 9 - 12: Jablonecký výšlap prarodičů s dětmi na Harcovský hřeben. Fotky 13 - 21: Pěšky i na kolech se vydali olomoučtí Přátelé přírody do údolí řeky Bystřičky strávit příjemnou červnovou sobotu.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Už pošesté slaví čeští Přátelé přírody svůj svátek

Den pro přírodu proběhne současně na několika místech Česka

O prvním červnovém víkendu můžete i vy oslavit Den pro přírodu. Tento pohyblivý svátek členů a příznivců spolku Přátelé přírody, z. s. připadá vždy na sobotu nejbližší 5. červnu, kdy si připomínáme Světový den životního prostředí. V roce 2020 oslaví čeští Přátelé přírody svůj svátek už pošesté. A pomoct jim s tím můžete i vy.

Přidejte se k některé z akcí plánovaných v sobotu 6. června 2020 místními skupinami spolku Přátelé přírody, z. s. a zažijte přírodu jako skvělé místo pro trávení volného času. Přátelé přírody chtějí také v tento den zviditelnit, že je v jejich spolku, jehož skupiny jsou aktivní v několika krajích České republiky, několik stovek podobně zaměřených lidí, kteří rádi objevují přírodu, uvědomují si její důležitost pro svůj život, přispívají k její ochraně a rádi s sebou vezmou do přírody i ostatní. Chtějí také umožnit novým zájemcům o členství, aby se ke spolku přidali.

Své dojmy z těchto akcí doplněné třeba i o několik fotek nám můžete poslat na e-mail info@pratele-prirody.cz. Ze všech aktivit pořádaných pod společným logem Dne pro přírodu následně připravíme souhrnnou reportáž.

uživatelský obsah - vždy jako první článek - NEMAZAT!!!

----socialní ikony----

.

.

.

Friends of Nature Czechia

Naturfreunde Tschechien

int(1)

Aktuality

  • Jablonec nad Nisou: Pozvánka na Mezinárodní turistický pochod

    10.3.2024

    Pesi_turistika-150x150

    Na stránce „Akce 2024“ jsme zveřejnili pozvánku na náš Mezinárodní turistický pochod, který se bude konat v sobotu 27. dubna. Zváni jsou naši členové i veřejnost všeho věku!

  • Jablonec nad Nisou: Zveme vás na naše Čtvrteční výlety

    10.3.2024

    TuristikaaV březnu a dubnu se každý čtvrtek koná výlet s kratší či delší trasou, vždy vedený prověřeným průvodcem z našich řad. Rozpis termínů a tras najdete na stránce Akce 2024. Výlety jsou otevřeny i nečlenům z řad veřejnosti.

  • Jarní brigády v ptačích parcích - celá ČR

    28.2.2024
    • Brigáda Zbudovská blataV březnu už tradičně proběhnou jarní brigády České společnosti ornitologické (ČSO), při nichž se připravují na další sezónu a přílet migrujících ptáků ptačí parky – přírodní rezervace spravované ČSO především pro ochranu ptactva, ale i dalších živočichů a vzácných rostlin. Dobrovolníkům ČSO můžete pomoci i vy. Můžete se zapojit do čtyř brigád pořádaných v březnu regionálními pobočkami ČSO ve všech ptačích parcích, které v Česku máme.

      Sobota 9. 3. Jarní brigáda v ptačím parku Josefovské louky, Jaroměř-Josefov, okr. Náchod - https://www.birdlife.cz/rezervace/josefovske-louky/akce-v-parku/

      Sobota 9. 3. Jarní brigáda v ptačím parku Zbudovská blata, u Hluboké nad Vltavou, jižní Čechy - https://www.birdlife.cz/rezervace/zbudovska-blata/akce-v-parku/

      Neděle 10. 3. Jarní úklid v ptačím parku Mnišské louky, Česká Lípa, Liberecký kraj - https://www.birdlife.cz/rezervace/mnisske-louky/akce-v-parku/

      Sobota 16. 3. Jarní brigáda v ptačím parku Malá lipová, Žeravice/Rokytnice, mezi Olomoucí a Přerovem - https://www.birdlife.cz/rezervace/mala-lipova/

      Pro další podrobnosti k jednotlivým akcím kontaktujte prosím přímo pořadatele. Co to jsou ptačí parky ČSO, kde je v Česku najít a jak je podpořit, se dozvíte tady: https://www.birdlife.cz/rezervace.

Starší »