Den pro přírodu 2023: svátek členů a příznivců našeho spolku

Čeští Přátelé přírody každoročně v sobotu nejbližší datu 5. června, na které připadá Světový den životního prostředí, slaví svůj svátek - Den pro přírodu. V jeho rámci skupiny spolku i jednotliví členové a příznivci vyrážejí do přírody a dělají tam to, co mají rádi. V roce 2023, v sobotu 3. června, uspořádali své akce u příležitosti svátku našeho spolku Přátelé přírody z Jablonce nad Nisou, z Prahy a z Olomouce. Přinášíme několik fotek a také články s popisem hezkých chvilek, díky kterým budou na letošní Den pro přírodu vzpomínat.

Děkujeme všem našim členům, kteří u příležitosti svátku jejich spolku vyrazili o první červnové sobotě do přírody a reprezentovali tam české Přátele přírody! A ti ostatní budou mít příležitost připojit se k celostátnímu svátku zase za rok - ale už v září oslavíme Celosvětové dny Přátel přírody jako svátek všech členů stejnojmenného mezinárodního hnutí, k němuž se hlásíme. 

Takhle jsme se měli na Dni pro přírodu 2023


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Den pro přírodu jabloneckých Přátel přírody: Stezkami Českým rájem až do Rytířovy Lhoty

Skoro se tomu nechce věřit, ale je to už 8 let, co se členové Jablonecké skupiny Přátel přírody – babičky a dědové s vnoučaty – poprvé vypravili u příležitosti Dne pro přírodu společně ven za poznáváním historie a přírody. Jako vždycky i letos byla připravená trasa trochu dobrodružná, trochu naučná se spoustou úkolů a samozřejmě odměnou v cíli. Účast ovšem byla letos rekordní, padesátimístný autobus sotva stačil pobrat zájemce! Že jsme v našich řadách měli i přátele ze skupiny Naturfreunde Löbau už pro nás není výjimečné, ale zaručeně rekordní byl letos věkový rozdíl. Nejstarší účastník 75 + a naproti tomu nejmladší necelý rok věku, ten jediný nešel po svých, ale v manduce s maminkou. Také jsme konstatovali, že za těch 8 let se nám prostřídaly už dvě generace dětí. Jen organizátorky Světlana a Sylva zůstávají stejné, i když samozřejmě taky stárnou! ;-) Ani covidové roky nás nezastavily a těší nás, že dnes, když se hodně mluví o tom, jak děti nejsou zvyklé se hýbat, ty naše s námi vyrazí do přírody pěkně po svých.

A kde že jsme to letos vlastně byli? V našem krásném Českém ráji, Start byl ve „filmové“ vesničce Vesec a dvěma krásnými údolími jsme dorazili k tajemnému hradu Kost. Prohlédli jsme si ho a pak se vypravili dál trochu do kopce, abychom objevili náš cíl – Rytířovu Lhotu. Trasa byla dlouhá 7 km, ale nikomu to ani nepřišlo…

A na závěr máme pro další přátele přírody a jejich děti a vnoučata malý tip, jak děti zabavit na výletě přírodou kdekoli – pracovní list najdete v příloze… Tak šťastnou cestu a nejen na Den pro přírodu!

Sylvie Staňková, spoluorganizátorka této povedené akce

Dvě menší akce proběhly i u Uherského Hradiště a v Českém středohoří

Olom Den pro přírodu oslavilo i několik členů našeho spolku z Olomouce a okolí, a to výletem do skanzenu Rochus u Uherského Hradiště. Ten zorganizovala Helena Polášková a podala o něm tuto krátkou zprávu:

Pozvání přijalo pět báječných lidiček a společně jsme si výlet užili. Z vlaku v Uherském Hradišti jsme šli po zelené turistické cestě přes Archeologické vykopávky Sady, kde jsme viděli relikty velkomoravských církevních staveb budovaných v 9. století a rozhlednu Rovnina. Vyšlápli jsme si 127 schodů a užívali si krásné výhledy. Pokračovali jsme polní cestou ke kapli sv. Rocha a už jen kousíček do skanzenu Rochus, který je malý, ale o to krásnější. Počasí nám přálo, bylo teplo a sluníčko svítilo. Poslouchali jsme hru na fujaru. Nechtělo se nám jít pryč, ale čas oběda už dávno zvonil a bříška se nám hlásila o svou porci jídla. Rozloučili jsme se se skanzenem a šli do města na oběd. Po obědě nechybělo kafíčko ani pivo. Do odjezdu vlaku jsme měli ještě nějaký čas, a tak jsme se ještě podívali do lapidária na smírčí kříž v Galerii Slováckého muzea a cestou zpět jsme si pochutnali na výborné zmrzlině. Došli jsme na Masarykovo náměstí a vidíme otevřené dveře do kostela sv. Františka Xaverského! Měli jsme veliké štěstí - kostelem nás provedl bývalý kostelník, kterému bylo 82 let, ale znalosti měl úžasné. A pak už byl čas na cestu domů.

      Letošní Den pro přírodu oslavila i naše pražská skupina v čele s Mirkem Prokešem. Spolu s ekologickou platformou Zvonečník uspořádali pražští Přátelé přírody v sobotu 3. června veřejnou výpravu "České Středohoří – prosazený most a zmařená Bukačka". Výprava vedla z Velemína po modré turistické značce pod dálničním mostem vedoucím nad krásným Oparenským údolím a skončila v Malých Žernosekách. Cílem kromě absolvování trasy bylo i připomenout si okolnosti, za kterých vznikal tento jedinečný most, a zmařenou příležitost představovanou nerealizovaným tunelem Bukačka. I tato tematická akce přispěla ke zdaru letošního Dne pro přírodu. Příště zas!

uživatelský obsah - vždy jako první článek - NEMAZAT!!!

 ----socialní ikony----

.

.

.

Friends of Nature Czechia

Naturfreunde Tschechien

int(1)

Aktuality

  • 11. Setkání Přátel Přírody v Lužických horách

    16.4.2024

    Rekreacni-stredisko-svor

    Hurá do Lužických hor a skal!

    Čt – ne 03.–06.10.2024 ▪ Svor u Nového Boru, Liberecký kraj

    Máte chuť vypravit se s přáteli do CHKO Lužické hory? Poznat nový kout naší krásné vlasti? Přátelé přírody - skupina Liberec ve spolupráci s Přáteli přírody Jablonec nad Nisou vás srdečně zvou na podzimní celostátní setkání členů a příznivců spolku Přátelé přírody, z. s. Setkání Přátel přírody bude opět, už pojedenácté, čtyřdenním pestrým, aktivním a atraktivním srazem lidí z různých konců Česka, ale s podobným myšlenkovým nastavením. Na programu je pěší turistika po zajímavých přírodních a historických místech Lužických hor, besedy a večerní posezení s kytarou i bez.

    Podrobnosti najdete v pozvánce zde: ppsetk24pgm.pdf (pratele-prirody.cz)

  • Mladí Přátelé přírody z německého Metzingenu o Velikonocích v Praze

    5.4.2024

    Prokopske_udoli

    Mladí Přátelé přírody z německého Metzingenu o Velikonocích pobývali v Praze a měli vskutku nabitý program. Projevili zájem o prohlídku památníku protinacistického odboje Pečkárna (zachovalé cely a výslechové místnosti pražského gestapa), kdy využili mimořádného otevření budovy na rohu ulic Washingtonovy a Politických vězňů.

    Druhý den šli trasu přírodním parkem Rokytka až do Hloubětína (cca 8 km), za krásného slunečného počasí a teplot jako v létě. Následovala společná večeře v restauraci Kovářská Vulkanus, jejich připravená prezentace zvyklostí a ochutnávka delikates z německé oblasti Švábsko. K tomu hudební představení našich kamarádů Aleny Lvíčka, Zbyňka a Pavla k poslechu i zpěvu.

    Dalším turistickým počinem s úžasnými výhledy byla trasa Prokopským údolím do Hlubočep. Na závěr pobytu je Mirek Prokeš provedl bývalým pevnostním městem a židovským ghettem Terezín a poté pokračovali autem do své domoviny. Pozdrav a poděkování zde: Bericht-fachkrfteprogramm-cz

  • Zvonečník: Xaverovský háj a přírodní rezervace Klánovický les

    5.4.2024

    Pocernicky_rybnik Milovníci sobotních výletových akcí do přírody si mohou přijít na své 20. dubna. Vyrazíme na rozhraní přírodní památky Xaverovský háj a přírodní rezervace Klánovický les. V současnosti tu vede silnice a v budoucnu snad také vysokorychlostní železnice - ovšem s biokoridorem. Příklady takových řešení jsou známé ze světa, je na místě přiblížit si biologickou hodnotu přilehlých chráněných území a zamyslet se, jak omezit nežádoucí vlivy na ně. Vedení spolku Zvonečníku se také distancuje od letošního stanoviska Zeleného kruhu k vysokorychlostním železnicím, protože podrývá vstřícnost Správy železnic k ekologickým řešením a jde proti VRT v době, kdy stavěné dálnice (včetně té jihočeské na Posázaví) mají větší vlivy bez pardonu. Na dohled budeme mít území Běchovic k dostavbě D0, golfová hřiště, ale navštívíme také Počernický rybník, zámecký park a akci zakončíme ve vynikajícím pivovaru. Více na https://prirode-bliz.webnode.cz/news/vysokorychlostni-zeleznice-vyprava-xaverov/

Starší »