Sousedé mají o sobě vědět

Přátelé přírody z Česka a Saska navázali vzájemný kontakt a domlouvali příští spolupráci

První březnový víkend letošního roku patřil dlouho dopředu připravovanému setkání zástupců spolků Přátel přírody z Česka a německého Saska, které kromě členství v témže hnutí spojuje i společná státní hranice. Ve dnech 6. - 8. 3. 2020 v Naundorfu na okraji Národního parku Saské Švýcarsko desítka českých a jednou tolik saských Přátel přírody vzájemně představilo své spolky i místní skupiny, debatovalo o problémech, které jsou jim společné, prezentovalo své osvědčené projekty a přemýšlelo nad možnostmi další spolupráce svých členů na zemské i místní úrovni. Šlo vlastně o první setkání sousedů, jež spojuje společná hranice, počítáno od 90. let 20. století, kdy došlo k obnovení činnosti hnutí Přátel přírody v Československu a v bývalém Východním Německu. Probíhala sice spolupráce a kontakty mezi místními skupinami, ale pohled "z výšky" přinesl až tento víkend.

Ten začal pozvolným oťukáváním očekávání účastníků v pátek večer a další ráno pokračoval představením činnosti obou spolků a jejich aktuální kondice. Už v tomto bloku zjistili Češi a Sasové, že mají spoustu společného a že si budou rozumět. Našly se i problémy, s nimiž se potýkají oba spolky: nedostatek financí na běžnou činnost, věková struktura členů a hledání zdrojů na společné projekty. K tomu všemu ale také účastníci našli možná řešení. Sobotní odpoledne pak patřilo prezentaci zástupců jednotlivých místních skupin, kteří se chlubili tím, co "u nich doma" dělají, a nestyděli se ani podělit o to, s jakými obtížemi se při své činnosti setkávají. Tato výměna zkušeností a nápadů přinesla cenné tipy všem zúčastněným a pomohla následnému sbírání nápadů a pozvání k budoucím společným aktivitám. V diskusní části odpoledne pak sousedé probírali přínosy vzájemné spolupráce a její možná úskalí. Shodli se, že přeshraniční spolupráce stojí za to, i když vyžaduje daleko více trpělivosti a přípravy než běžná činnost. Osobní kontakty a společné zážitky s podobně naladěnými lidmi, které spolupráce přináší, to ale bohatě vynahradí. 

S těmito myšlenkami se setkání překlopilo do své neformální části. V sobotu večer nikdo z místních, kteří přijeli jen na denní program, domů nepospíchal a účastníci spolu strávili příjemný večer u kytar a povídání. V neděli ještě většina absolvovala půldenní pěší výlet pískovcovým skalním městem pod vedením průvodce z řad saských Přátel přírody. Byla to příjemná tečka za společným víkendem. Z Kooperačního setkání, které bylo podpořeno z prostředků Česko-německého fondu budoucnosti, vznikl i sborník se závěry z diskusí a s kontakty na jeho účastníky, aby bylo navazování budoucí spolupráce rychlejší. Využít je mohou i ostatní zájemci o společné česko-saské akce zaměřené na přírodu, kulturu a historii. A oba spolky Přátel přírody, které dělí už jen geografická bariéra, se těší na budoucí setkávání svých členů na různých úrovních.

Podívejte se na výběr fotek

Materiály ke stažení / Materialien zum Herunterladen


 
 
 
 
 
 
 

Nachbarn sollten voneinander Bescheid wissen

Naturfreunde aus Sachsen und Tschechien kamen ins Kontakt und diskutierten eine künftige Zusammenarbeit

Das erste Märzwochenende gehörte dem seit langem vorbereiteten Treffen von Mitgliedern der Naturfreunde aus Tschechien und Sachsen, die neben der Mitgliedschaft zum gleichen Verband auch eine gemeinsame Grenze verbindet. Vom 6. bis 8. März 2020 stellten in Naundorf am Rande des Nationalparks Sächsische Schweiz je ein Dutzend tschechische und sächsische Naturfreunde ihre Verbände und Ortsgruppen vor, diskutierten gemeinsamen Probleme, präsentierten ihre laufenden Projekte und überlegten Möglichkeiten der weiteren Zusammenarbeit Ortgruppen- und Landesebende. Tatsächlich war es das erste Treffen der Nachbarn seit den 1990er Jahren als die Naturfreundebewegung sowohl in der damaligen Tschechoslowakei als auch Sachsen wieder entstand. Obwohl es bereits heute schon viele Kooperationen und Kontakte zwischen einzelnen Ortsgruppen gibt, war es das erste Treffen auf Landesebene.

Das Wochenende begann mit einem ersten Kennenlernen und der Erwartungsabfrage am Freitagabend und wurde am nächsten Morgen mit der Vorstellung der Aktivitäten beider Verbände und ihrer aktuellen Herausforderung fortgesetzt. Bereits in diesem Block stellten die sächsischen  und tschechischen NaturFreunde fest, dass die Verbände neben den gemeinsamen Werten viele Gemeinsamkeiten haben. Dazu zählen die fehlende Finanzierung und eine ähnliche Altersstruktur der jeweiligen Verbände. Am Samstagnachmittag präsentierten die Vertreter einzelner Ortsgruppen ihre Ortsgruppenarbeit und berichteten auch, auf welche Schwierigkeiten sie dabei immer wieder stoßen.

Dieser Erfahrungs- und Ideenaustausch brachte allen Beteiligten wertvolle Tipps und half beim anschließenden Ideensammeln für zukünftige gemeinsame Aktivitäten. Im Diskussionsteil am Nachmittag diskutierten die Nachbarn die Vorteile gemeinsamer Projekte mögliche Fallstricke. Sie waren sich einig, dass sich eine grenzüberschreitende Zusammenarbeit lohnt, obwohl sie weitaus mehr Geduld und Vorbereitung erfordert als Projekte allein durchzuführen.

Persönliche Kontakte und gemeinsame Erfahrungen mit Menschen, die gleiche Werte teilen, wiegen dies jedoch auf. Mit diesen Erkenntnissen verlagerte sich das Treffen in seinen informellen Teil. Am Samstagabend eilte keiner derjenigen Gastgeber, die nicht in Naunhof übernachteten nach Hause und die Teilnehmer verbrachten einen angenehmen Abend mit Gitarren und Plauderei.

Am Sonntag gab es eine gemeinsame halbtägige Wanderung von Naundorf über die Rauenstein unter Leitung des Königsteiner Naturfreundes Dietmar Böhme zurück in die Familienferienstätte. Es war ein wunderschöner Abschluss des gemeinsamen Wochenendes. Das Kooperationstreffen wurde vom Deutsch-Tschechischen Zukunftsfonds unterstützt. Und beide Naturfreundeverbände, die nur durch eine geografische Barriere getrennt sind, freuen sich auf viele zukünftige Treffen ihrer Mitglieder auf verschiedenen Ebenen.

Die Bilderauswahl anschauen

Materiály ke stažení / Materialien zum Herunterladen

Těšíme se na své sousedy. Proběhne první česko-saské kooperační setkání Přátel přírody

Kooperation-msbs-2015 Začátkem března, přesněji o víkendu 6. – 8. 3. 2020, proběhne v obci Naundorf v Česko-saském Švýcarsku setkání zástupců spolků Přátel přírody z obou stran společné hranice. Zaměřeno bude na navázání vztahů a ověření možností spolupráce na různých úrovních.

Společné aktivity českých Přátel přírody a saských NaturFreunde už spoustu let probíhají například na úrovni saských skupin z Löbau či Plauen a Přátel přírody z Jablonce nad Nisou a jsou přirozenou součástí každoroční spolkové činnosti. Přeshraniční partnerství mezi Přáteli přírody posilují společné výlety i jiné aktivity.

Nyní se ale bude vůbec poprvé konat setkání na úrovni vedení obou spolků Přátel přírody. Sasové a Češi, které spojuje členství v tomtéž mezinárodním hnutí, se chtějí mezi sebou poznat, seznámiz se s kondicí svých spolků a podmínkách jejich činnosti, vyměnit si příklady dobré praxe Cesko-nemecko-vlajky-300x240 a společně s dalšími přítomnými z řad místních skupin prodiskutovat možnosti budoucí spolupráce na centrální, ale i na možná důležitější lokální úrovni, protože právě zde je největší prostor pro vznik konkrétních projektů a udržování opravdových osobních vazeb a mezilidských vztahů, které jsou pro dobré sousedy to hlavní.

Kooperační setkání českých a saských Přátel přírody bylo podpořeno z prostředků Česko-německého fondu budoucnosti.

Článek našich saských partnerů je zde.

Ilustrační foto

uživatelský obsah - vždy jako první článek - NEMAZAT!!!

----socialní ikony----

.

.

.

Friends of Nature Czechia

Naturfreunde Tschechien

int(1)

Aktuality

  • Jablonec nad Nisou: Pozvánka na Mezinárodní turistický pochod

    10.3.2024

    Pesi_turistika-150x150

    Na stránce „Akce 2024“ jsme zveřejnili pozvánku na náš Mezinárodní turistický pochod, který se bude konat v sobotu 27. dubna. Zváni jsou naši členové i veřejnost všeho věku!

  • Jablonec nad Nisou: Zveme vás na naše Čtvrteční výlety

    10.3.2024

    TuristikaaV březnu a dubnu se každý čtvrtek koná výlet s kratší či delší trasou, vždy vedený prověřeným průvodcem z našich řad. Rozpis termínů a tras najdete na stránce Akce 2024. Výlety jsou otevřeny i nečlenům z řad veřejnosti.

  • Jarní brigády v ptačích parcích - celá ČR

    28.2.2024
    • Brigáda Zbudovská blataV březnu už tradičně proběhnou jarní brigády České společnosti ornitologické (ČSO), při nichž se připravují na další sezónu a přílet migrujících ptáků ptačí parky – přírodní rezervace spravované ČSO především pro ochranu ptactva, ale i dalších živočichů a vzácných rostlin. Dobrovolníkům ČSO můžete pomoci i vy. Můžete se zapojit do čtyř brigád pořádaných v březnu regionálními pobočkami ČSO ve všech ptačích parcích, které v Česku máme.

      Sobota 9. 3. Jarní brigáda v ptačím parku Josefovské louky, Jaroměř-Josefov, okr. Náchod - https://www.birdlife.cz/rezervace/josefovske-louky/akce-v-parku/

      Sobota 9. 3. Jarní brigáda v ptačím parku Zbudovská blata, u Hluboké nad Vltavou, jižní Čechy - https://www.birdlife.cz/rezervace/zbudovska-blata/akce-v-parku/

      Neděle 10. 3. Jarní úklid v ptačím parku Mnišské louky, Česká Lípa, Liberecký kraj - https://www.birdlife.cz/rezervace/mnisske-louky/akce-v-parku/

      Sobota 16. 3. Jarní brigáda v ptačím parku Malá lipová, Žeravice/Rokytnice, mezi Olomoucí a Přerovem - https://www.birdlife.cz/rezervace/mala-lipova/

      Pro další podrobnosti k jednotlivým akcím kontaktujte prosím přímo pořadatele. Co to jsou ptačí parky ČSO, kde je v Česku najít a jak je podpořit, se dozvíte tady: https://www.birdlife.cz/rezervace.

Starší »