Den pro přírodu 2023: svátek členů a příznivců našeho spolku

Čeští Přátelé přírody každoročně v sobotu nejbližší datu 5. června, na které připadá Světový den životního prostředí, slaví svůj svátek - Den pro přírodu. V jeho rámci skupiny spolku i jednotliví členové a příznivci vyrážejí do přírody a dělají tam to, co mají rádi. V roce 2023, v sobotu 3. června, uspořádali své akce u příležitosti svátku našeho spolku Přátelé přírody z Jablonce nad Nisou, z Prahy a z Olomouce. Přinášíme několik fotek a také články s popisem hezkých chvilek, díky kterým budou na letošní Den pro přírodu vzpomínat.

Děkujeme všem našim členům, kteří u příležitosti svátku jejich spolku vyrazili o první červnové sobotě do přírody a reprezentovali tam české Přátele přírody! A ti ostatní budou mít příležitost připojit se k celostátnímu svátku zase za rok - ale už v září oslavíme Celosvětové dny Přátel přírody jako svátek všech členů stejnojmenného mezinárodního hnutí, k němuž se hlásíme. 

Takhle jsme se měli na Dni pro přírodu 2023


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Den pro přírodu jabloneckých Přátel přírody: Stezkami Českým rájem až do Rytířovy Lhoty

Skoro se tomu nechce věřit, ale je to už 8 let, co se členové Jablonecké skupiny Přátel přírody – babičky a dědové s vnoučaty – poprvé vypravili u příležitosti Dne pro přírodu společně ven za poznáváním historie a přírody. Jako vždycky i letos byla připravená trasa trochu dobrodružná, trochu naučná se spoustou úkolů a samozřejmě odměnou v cíli. Účast ovšem byla letos rekordní, padesátimístný autobus sotva stačil pobrat zájemce! Že jsme v našich řadách měli i přátele ze skupiny Naturfreunde Löbau už pro nás není výjimečné, ale zaručeně rekordní byl letos věkový rozdíl. Nejstarší účastník 75 + a naproti tomu nejmladší necelý rok věku, ten jediný nešel po svých, ale v manduce s maminkou. Také jsme konstatovali, že za těch 8 let se nám prostřídaly už dvě generace dětí. Jen organizátorky Světlana a Sylva zůstávají stejné, i když samozřejmě taky stárnou! ;-) Ani covidové roky nás nezastavily a těší nás, že dnes, když se hodně mluví o tom, jak děti nejsou zvyklé se hýbat, ty naše s námi vyrazí do přírody pěkně po svých.

A kde že jsme to letos vlastně byli? V našem krásném Českém ráji, Start byl ve „filmové“ vesničce Vesec a dvěma krásnými údolími jsme dorazili k tajemnému hradu Kost. Prohlédli jsme si ho a pak se vypravili dál trochu do kopce, abychom objevili náš cíl – Rytířovu Lhotu. Trasa byla dlouhá 7 km, ale nikomu to ani nepřišlo…

A na závěr máme pro další přátele přírody a jejich děti a vnoučata malý tip, jak děti zabavit na výletě přírodou kdekoli – pracovní list najdete v příloze… Tak šťastnou cestu a nejen na Den pro přírodu!

Sylvie Staňková, spoluorganizátorka této povedené akce

Dvě menší akce proběhly i u Uherského Hradiště a v Českém středohoří

Olom Den pro přírodu oslavilo i několik členů našeho spolku z Olomouce a okolí, a to výletem do skanzenu Rochus u Uherského Hradiště. Ten zorganizovala Helena Polášková a podala o něm tuto krátkou zprávu:

Pozvání přijalo pět báječných lidiček a společně jsme si výlet užili. Z vlaku v Uherském Hradišti jsme šli po zelené turistické cestě přes Archeologické vykopávky Sady, kde jsme viděli relikty velkomoravských církevních staveb budovaných v 9. století a rozhlednu Rovnina. Vyšlápli jsme si 127 schodů a užívali si krásné výhledy. Pokračovali jsme polní cestou ke kapli sv. Rocha a už jen kousíček do skanzenu Rochus, který je malý, ale o to krásnější. Počasí nám přálo, bylo teplo a sluníčko svítilo. Poslouchali jsme hru na fujaru. Nechtělo se nám jít pryč, ale čas oběda už dávno zvonil a bříška se nám hlásila o svou porci jídla. Rozloučili jsme se se skanzenem a šli do města na oběd. Po obědě nechybělo kafíčko ani pivo. Do odjezdu vlaku jsme měli ještě nějaký čas, a tak jsme se ještě podívali do lapidária na smírčí kříž v Galerii Slováckého muzea a cestou zpět jsme si pochutnali na výborné zmrzlině. Došli jsme na Masarykovo náměstí a vidíme otevřené dveře do kostela sv. Františka Xaverského! Měli jsme veliké štěstí - kostelem nás provedl bývalý kostelník, kterému bylo 82 let, ale znalosti měl úžasné. A pak už byl čas na cestu domů.

      Letošní Den pro přírodu oslavila i naše pražská skupina v čele s Mirkem Prokešem. Spolu s ekologickou platformou Zvonečník uspořádali pražští Přátelé přírody v sobotu 3. června veřejnou výpravu "České Středohoří – prosazený most a zmařená Bukačka". Výprava vedla z Velemína po modré turistické značce pod dálničním mostem vedoucím nad krásným Oparenským údolím a skončila v Malých Žernosekách. Cílem kromě absolvování trasy bylo i připomenout si okolnosti, za kterých vznikal tento jedinečný most, a zmařenou příležitost představovanou nerealizovaným tunelem Bukačka. I tato tematická akce přispěla ke zdaru letošního Dne pro přírodu. Příště zas!

uživatelský obsah - vždy jako první článek - NEMAZAT!!!

 ----socialní ikony----

.

.

.

Friends of Nature Czechia

Naturfreunde Tschechien

int(3)

Aktuality

  • Jarní brigády v ptačích parcích - celá ČR

    28.2.2024
    • Brigáda Zbudovská blataV březnu už tradičně proběhnou jarní brigády České společnosti ornitologické (ČSO), při nichž se připravují na další sezónu a přílet migrujících ptáků ptačí parky – přírodní rezervace spravované ČSO především pro ochranu ptactva, ale i dalších živočichů a vzácných rostlin. Dobrovolníkům ČSO můžete pomoci i vy. Můžete se zapojit do čtyř brigád pořádaných v březnu regionálními pobočkami ČSO ve všech ptačích parcích, které v Česku máme.

      Sobota 9. 3. Jarní brigáda v ptačím parku Josefovské louky, Jaroměř-Josefov, okr. Náchod - https://www.birdlife.cz/rezervace/josefovske-louky/akce-v-parku/

      Sobota 9. 3. Jarní brigáda v ptačím parku Zbudovská blata, u Hluboké nad Vltavou, jižní Čechy - https://www.birdlife.cz/rezervace/zbudovska-blata/akce-v-parku/

      Neděle 10. 3. Jarní úklid v ptačím parku Mnišské louky, Česká Lípa, Liberecký kraj - https://www.birdlife.cz/rezervace/mnisske-louky/akce-v-parku/

      Sobota 16. 3. Jarní brigáda v ptačím parku Malá lipová, Žeravice/Rokytnice, mezi Olomoucí a Přerovem - https://www.birdlife.cz/rezervace/mala-lipova/

      Pro další podrobnosti k jednotlivým akcím kontaktujte prosím přímo pořadatele. Co to jsou ptačí parky ČSO, kde je v Česku najít a jak je podpořit, se dozvíte tady: https://www.birdlife.cz/rezervace.

  • 4. Zámecká brigáda Přátel Přírody

    6.2.2024

    Brigada-019Brigáda spolku Přátelé přírody z. s. se vrací na místo činu. Kdo se zúčastnil předchozích, jistě potvrdí, že se akce velice po všech stránkách vydařily. Práce nám šla od ruky, poznali jsme se lépe navzájem, užili legraci a ještě jsme se kochali krásnou přírodou a slavnými trempskými osadami. „Paseku Přátel přírody” už jsme zalesnili. Nyní vás zveme na opakování, při němž opět spojíme příjemné s užitečným. Sejdeme se, odvedeme kus dobré práce a poznáme krásný kraj středního Povltaví, kolébku trampingu – hnutí, které stejně jako my upřednostňuje trávení času s kamarády ve volné přírodě. Bonusem letošního ročníku je opět krásná příroda, přívětivé prostředí „filmařského” zámku Slapy a také jeho hospodářská část, kdy kolem sebe uvidíme lamy, muflonka, ovce, kozy, drůbež, králíky, včelky atd. Pozvánka zde:

  • Zápis z Valné hromady

    5.2.2024

    Valná hromada Přátelé PřírodyZápis z 9. valné hromady spolku Přátelé přírody, z. s. 14. ledna 2024 v Praze. V rámci českých Přátel přírody je aktuálně organizováno cca 401 jednotlivců, z toho cca 75 ve 4 místních sdruženích spolku, 38 individuálních členů, a cca 288 jednotlivců u přidruženého (kolektivního) člena – samostatného spolku Přátelé přírody Jablonec nad Nisou. 

    Zápis naleznete zde Zapis-z-9-valne-hromady

« Novější | Starší »